Kommuner hyldes for mere tilgængelig og fleksibel forebyggelse af livsstilssygdomme

Foto: Kompas Kommunikation | Via Ritzau.
dato

Nu er vinderen af Health Tech Hub Implementation Award 2024, The Hermit, fundet. En pris som i år går til Aalborg- og Høje-Taastrup Kommune, i partnerskab med Liva Healthcare. Deres succesfulde samarbejde har styrket borgerne i forebyggelsen af livsstilssygdomme gennem en kombination af digitale værktøjer og ekspertstøtte.

Ved The Hermit awardshowet, som løb af stablen den 7. maj 2024, blev Aalborg- og Høje-Taastrup Kommune sammen med Liva Healthcare udråbt som vindere for deres samarbejde om en succesfuld implementering af en digital sundhedsløsning. En indsats som ifølge The Hermit-juryen fortjener en hyldest, da den med succes har formået at bringe forebyggelse af livsstilsygdomme ind i en moderne tidsalder.

”Implementeringen af løsningen i kommunerne er bemærkelsesværdig og et eksempel til efterfølgelse. Kombinationen af digitale værktøjer og ekspertstøtte har sikret større tilgængelighed og fleksibilitet for borgerne i f.t. forebyggelse af livsstilsygdomme” forklarer Jurymedlem Per Bennetsen.

Juryen, som bl.a. består af Dansk Sygeplejeråds forkvinde, Dorthe Boe Danbjørg, og Danske Patienters direktør Morten Freil, fremhæver desuden, at Aalborg- og Høje-Taastrup Kommune vinder, fordi de i deres implementering ikke kun har styrket borgerne - de har samtidig mindsket belastningen på sundhedssystemet og skabt et mere attraktivt og fleksibelt arbejdsmiljø.

Måtte gentænke forebyggelse
I både Aalborg- og Høje-Taastrup Kommune oplevede man et behov for at gentænke forebyggelsesindsatsen for de mange danskere, som lever med hjerte-kar-sygdomme, diabetes og svær overvægt. Begge kommuner så derfor en mulighed gennem Liva Healthcare – et digitalt værktøj, som kombinerer professionel støtte med fleksibilitet gennem digital teknologi, personaliserede sundhedsprogrammer og app-baseret coaching. Et alternativ til den traditionelle forebyggelsesrådgivning.

“Vi er stolte over at modtage en så fornem pris - ikke mindst når vi ser på det stærke felt. Prisen understreger, at vi lykkes med Liva, og vi er godt på vej med implementering af digitale løsninger, som er efterspurgt af borgerne,” fortæller Torben K. Kjeldgaard, Sundheds- og Forebyggelseschef i Aalborg Kommune.

Også i Høje-Taastrup Kommune er man stolte af bedriften: ”Jeg er superstolt over, at vi har vundet Health Tech Implementation-prisen. Med Liva app’en lykkes vi med at bruge teknologi til at give et både skræddersyet og fleksibelt tilbud om individuel sundhedsvejledning”, udtrykker Jeanette Ingemann, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Høje-Taastrup Kommune.

Innovation for en mere inkluderende sundhedssektor
De foreløbige resultater af Aalborg- og Høje-Taastrup Kommunes implementering af Liva Healthcare er til at tage og føle på. Begge kommuner har blandt andet oplevet væsentligt højere vægttab blandt personer med type 2-diabetes, hvor den gennemsnitlige vægtreduktion ligger 8 gange højere end det, der opnås gennem sædvanlige metoder. Desuden er der høj tilfredshed blandt sundhedspersonalet, der har leveret løsningen til borgerne, fordi den har muliggjort bedre kontakt til de sværest tilgængelige personer i kommunen.

Jeanette Ingemann, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Høje-Taastrup Kommune, kalder det ’fremtidens fleksible velfærd’ – og uddyber: ”Det er et tilbud, som borgeren nemt kan passe ind i en travl hverdag, hvor borgeren selv styrer tempoet. Og det er et godt tilbud for borgere, der slet ikke trives med holdundervisning og lignende tilbud. Derudover har vi på denne måde mulighed for at hjælpe flere borgere”.

Implementeringen af Liva Healthcare i kommunerne har ikke kun resulteret i en stærkere adgang til sundhedsfaglig hjælp. Ifølge Lisa Bolting fra Liva Healthcare har deres platform også vist, at det ikke kun er til gavn for ressourcestærke borgere: ”Den er også til gavn for de mest sårbare i vores samfund, og dét er hjertet i vores mission om at skabe en mere inkluderende og retfærdig sundhedssektor for alle”.

Et nyt studie viser netop, at personer med lavt uddannelsesniveau oplever større effekt af Liva Healthcare på kort sigt, når man kigger på ændringer i forhold til kost og motion. På den anden side viser studiet, at personer med højt uddannelsesniveau klarer sig bedst på lang sigt. Derfor giver det også god mening, at interessen for at prøve Liva Healthcare er størst hos dem med de laveste uddannelser og færreste ressourcer.

”Vi er enormt stolte over at være nomineret og ikke mindst over at vinde prisen. Det er et kæmpe skulderklap til de omkring 1.000 borgere, som har fået vejledning gennem Liva. Og ikke mindst en anerkendelse af medarbejdernes indsats med daglig digital kontakt til borgerne, og som gør deres bedste for at støtte dem i deres livsstilsforandringer”, siger Mads Borgstrøm-Hansen, chef for Center for Sundhedsfremme i Aalborg Kommune.

Kilde: Kompas Kommunikation
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.